Chwastozercy Slow Food. Doświadczalna archeoantropologia pożywienia

[AKTUALIZACJA: brak wolnych miejsc, w tym momencie zapisujemy wyłącznie na listę rezerwową]

Zapraszamy na warsztaty prowadzone przez Annę Marię Rumińską:

NEOLIDIETA. Jedzenie w kontekście (pra)historycznym: dziedzictwo kulinarne, zrównoważona konsumpcja, odtwórstwo (rekonstrukcja) historyczne. Warsztaty z doświadczalnej archeoantropologii pożywienia

9 maja 2025, godz. 17:30-19:30
ul. Warecka 4/6, Warszawa
(wejście od ul. Kubusia Puchatka)

Udział bezpłatny, Na warsztaty obowiązują zapisy. Liczba miejsc ograniczona.  Liczy się kolejność zgłoszeń: https://forms.gle/oDbCsDf1tVDB61JG7

Warsztaty skierowane są do osób ze świata nauki, głównie etnografii, ze szczególnym uwzględnieniem specjalistów w dziedzinie antropologii jedzenia. Współorganizatorem projektu jest Polskie Towarzystwo Ludoznawcze (Sekcja Antropologii jedzenia). Celem warsztatów jest zgłębianie tematyki współczesnej żywności w kontekście wybranego okresu prahistorii i historii, starożytności, średniowiecza, nowożytności i rewolucji przemysłowej.

Osoby uczestniczące będą analizować funkcje ochrony i promocji wybranych surowców i produktów jedzonych dawniej lub obecnie oraz jakie ma to znaczenie dla współczesnego człowieka rozumianego jako składnik środowiska naturalnego i zbudowanego. Celem warsztatów będzie przygotowanie wybranej tradycyjnej potrawy i prezentacja wybranych dawnych metod utrwalania pokarmów. Warsztaty mają na celu pogłębienie wiedzy i umiejętności niezbędnych do prowadzenia interdyscyplinarnych badań nad dziedzictwem kulinarnym oraz zastosowanie tej wiedzy w praktyce. Dodatkowo, warsztaty mają propagować ochronę dziedzictwa kulinarnego i zachęcać do dalszych badań nad tradycyjnymi pokarmami w kontekście współczesnych wyzwań. Warsztaty zakończą się wspólną degustacją przygotowanych potraw oraz dyskusją na temat przyszłych kierunków badań i współpracy.

Prowadzenie: 
Anna Maria Rumińska, architektka, antropolożka kultury, etnolożka, rekonstruktorka kulinarna, autorka, przewodnicząca Slow Food Dolny Śląsk w sieci slowfood.com.

Wydarzenie jest współorganizowane przez Stowarzyszenie Pracownia Etnograficzna, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze oraz Instytut Archeologii i Etnologii PAN.

Imiona i adresy e-mail osób uczestniczących w warsztatach zostaną zarejestrowane w sieci convivium Slow Food Dolny Śląsk – SlowFood-com.

INFORMACJE O DOSTĘPNOŚCI:
Staramy się, żeby nasze wydarzenia były dostępne dla wszystkich zainteresowanych osób. Lokal, w którym odbywa się spotkanie znajduje się na parterze, z wejściem od ulicy, jednak konieczne jest pokonanie 3 stopni podczas wchodzenia. Możliwe jest przyjście z psem przewodnikiem. Jeśli macie jakiekolwiek potrzeby lub pytania związane z udziałem w wydarzeniu, prosimy o maila na adres pracownia@etnograficzna.pl lub telefon 602727185, postaramy się znaleźć rozwiązanie.

FINANSOWANIE:
Projekt współfinansuje m. st. Warszawa.

W ramach warsztatów pani Anna Maria Rumińska realizuje etap swego projektu „Kluska, Kloss, Haluška – Unity in Diversity: Kluska & Co.” jako część obchodów Europejskiej Stolicy Kultury Chemnitz 2025. #kluskaandco